اگر مدت زیادی است که از ویندوز استفاده می کنید . ممکن است به هنگام روشن کردن کامپیوتر ، با مشکل بوت نشدن سیستم عامل مواجه شده اید . در این موارد اولین کاری که ممکن است انجام دهید ، نصب مجدد ویندوز است که مشکل شما را به صورت قطعی حل می کند.
اما برای این مساله راه حل منطقی تری نیز وجود دارد . پیغام های خطایی که معمولا در این موارد مشاهده می شود مربوط به از دست رفتن یا آسیب دیدن فایل های ضروری ویندوز می باشد که در این میان دو فایل ntldr و boot.ini از اهمیت بیشتری برخوردارند.
اگر بعد از روشن کردن کامپیوتر و شنیدن بوق تایید بایوس ، مبنی بر سلامت سخت افزار کامپیوتر، با پیغام از دست رفتن یا آسیب دیدن یکی از دو فایل فوق مواجه شدید ، با دیگر سیستم را راه اندازی کرده و این بار در ابتدای راه اندازی کلید F8 را پایین نگه دارید تا صفحه ایی با چند گزینه به شما نشان داده شود .
ابتدا گزینه Last Know Good Configuration را انتخاب و کلید enter را بزنید . این عمل باعث می شود تا رجیستری ویندوز به آخرین حالتی که سیستم عامل در ان زمان سالم بوده است برگردد . اما این روش ممکن در برخی موارد جواب ندهد و کاربر مجدد با همان پیغام خطای قبلی مواجه شود.
در اینصورت همان مراحل قبل را تکرار و این بار Safe Mode را انتخاب کنید . بعد از بالا آمدن در این حالت که علامت مشخصه آن نوشتن کلمه Safe Mode در چهار گوشه صفحه نمایش با Resolution و عمق رنگ پایین است ، مسیر زیر را دنبال کنید :
Start/All Programs/Accessories/System Tools/System Restore
و سپس با استفاده از ابزار System Restore کامپیوتر خود را به وضعیتی که سیستم شما در آن وضعیت بدون اشکال کار می کرده است برگردانید . البته اگر چنین وضعیتی در هنگام سلامت کامپیوتر توسط شما ایجاد شده باشد یا به عبارتی دیگر شما System Restore را فعال کرده باشید.
اما اگر شما System Restore را فعال نکرده باشید این روش نیز جواب نمی دهد . تنها راه چاره در این موارد استفاده از دیسکت نجات برای ویندوز است . اگر تا به حال این دیسکت را نساخته اید بهتر است دز زمان سلامت سیستم عامل آن را بسازید.
طرز ساختن دیسک نجات : یک دیسکت سالم و فرمت شده 1.44 مگابایتی را درون درایو مربوطه قرار دهید . سپس از منوی استارت پنجره Run را باز کرده و عبارت Cmd را تایپ و کلید اینتر را بزنید . حال در پنجره باز شده ، به ترتیب دستورات زیر را تایپ کرده و بعد از تایپ هر خط کلید Enter را بزنید:
Xcopy c:boot.ini a: / h
Xcopy c:ntdetect.com a: / h
Xcopy c:ntldr a: / h
توجه داشته باشد که C بر خلاف موارد مشابه دیگر ، در اینجا نام درایو یا پارتیشنی نیست که ویندوز شما بر روی آن نصب است ، بلکه نام درایوی است که کامپیوتر از آن بوت می شود . بنابراین C ثابت است و اگر فرضا ویندوز XP شما در پارتیشن D نصب شده ، نباید حرف D را تایپ کنید.
اکنون با تایپ دستور Exit و زدن کلید اینتر از این پنجره خارج شوید . حلا دیسکت شما آماده استفاده است و به هنگام بروز هر گونه مشکل در بوت و راه اندازی سیستم ، دیسکت را درون درایو قرار داده و بایوس را طوری تنظیم نمایید که کامپیوتر از فلاپی بوت شود . اگر مراحل را درست انجام داده باشید هم اکنون باید ویندوز بالا بیاید .
هر بار راه اندازی سیستم از فلاپی استفاده نکنید و مستقیم از روی هارد سیستم بوت شود باید عکس مراحل قبل را تکرار کنید یعنی به محیط Cmd بروید و در جلوی خط فرمان تایپ کنید:
Xcopy a:*.* c:/ h
اکنون سیستم شما تعمیر شده و دیگر نیازی به فلاپی ندارید . همچنین در موارد کاملا خاص که ممکن است دیسکت بوت به شما جواب ندهد ، مجبورید از کنسول رفع عیب مایکروسافت یا به عبارتی Recovery Cansole استفاده نمایید . بدین منظور بهترین روش این است که سی دی ویندوز Xp که قابلیت بوت شدن را داشته باشد درون درایو قرار داده و بایوس را طوری تنظیم کنید تا سیستم از روی سی دی بوت شود .
سپس بعد از شنیدن بوق تایید بایوس و مشاهده پیغام Press Any key To Boot From CD کلیدی را فشار دهید تا عملیات بوت آغاز شود . حال صبر کنید تا عملیات آماده سازی اولیه سیستم تکمیل شود . پس از آن و در مرحله بعد در صفحه معروف به Welcome کلیدR را بزنید تا پروسه عملکرد کنسول رفع عیب آغاز شود .
در اینجا با تایپ شماره سیستم عامل مورد نظر برای رفع عیب ، که در صفحه نمایش داده می شود و همین طور تایپ کلمه عبور مدیر سیستم ( در صورت وجود ) وارد کنسول می شوید . در جلوی خط فرمان با تایپ کلمه Help و زدن اینتر لیست دستورات قابل استفاده نمایش داه خواهد شد . اما پر استفاده ترین دستورات عبارت اند از :
● Chkdsk : اشکالات دیسک را بررسی می کند.
● Diskpart : دستوری برای پارتیشن بندی
● Extract : فایل های فشذده ویندوز را باز می کند.
● Fixboot : یک سکتور بوت جدید را بر روی دیسک بازنویسی می کند.
● Fixmbr : رکورد اصلی بوت را بازنویسی می کند.
ضمنا دقت کنید استفاده از دستور Fixmbr ممکن است تمام اطلاعات شما را از بین ببرد. پس قبل از استفاده از آن به خوبی جوانب کار را در نظر بگیرید.